Élménybeszámoló a coimbrai In4Med diákkonferenciáról

Idén február 23-24-én rendezték meg a coimbrai In4Med diákkonferenciát, melyen egyetemünkről 6 TDK-hallgató vett részt. Az ő élménybeszámolójuk következik.

Február 21-én hatan (Bérczi Ákos, Borzsák Sarolta, Kapornai Brigitta, Marschall Bence, Papp Zsombor Mátyás és Vattay Borbála) indultunk a Semmelweis Egyetemről Portugáliába az In4Med konferenciára. A repülő Lisszabonban landolt, ahonnét bő kétórás vonatút után értünk el a konferencia helyszínére. Coimbra a megérkezésünk estéjén elnyerte mindenki tetszését. Hangulatos mediterrán város, keskeny utcákkal, mely nagyrészt egy dombra épült. Első este elkezdtük fölfedezni a várost. Megnéztük a római kori vízvezetéket, a domb tetején az egyetem épületét. Út közben feltűntek a jellegzetes mediterrán növények, az utak mentén pálmák, narancs- és citromfák. Második nap a csapat nagy része autót bérelt és ellátogattunk két portugál városba: Nazarébe, az óceánpartra, amely világrekord méretű hullámai miatt kedvelt szörfparadicsom, és Fátimába, ahol a jelenések helyén hatalmas kegyhelyet alakítottak ki.

Pénteken kezdődött a konferencia, az egyetemi kórház előadótermében. A nyitó előadást egy Nobel-díjas professzor tartotta. Ezt sürgősségi orvostani blokk követte, ahol három előadó beszélt a szakterülethez kapcsolódó érdekes, új témákról. A konferencia alatt összesen négy ilyen ismeretterjesztő előadás blokk volt (transzplantáció, onkológia és igazságügyi orvostan). Illetve volt még több másfél órás előadás is, melyet a szakterület kiemelkedő tekintélyei, külföldről hívott előadók tartottak.

Mi alapvetően a poszterversenyre mentünk, ami szintén pénteken zajlott. Körülbelül 20 poszter versenyzett két kategóriában. (Mint később megtudtuk, ezt a konferenciát a tudományos diákmunkák népszerűsítéséért rendezték, ezért nem volt túl nagy a mezőny.) A posztereket négy percben kellett bemutatni, majd kérdések következtek. Kis szünet után kihirdették, hogy kik nyerték meg a szekciót. A második, harmadik, negyedik helyezetteknek 10 percben elő kellett adniuk a prezentációjukat is, illetve már versenyen kívül a két első helyezettnek is. Ezután kihirdették a további sorrendet. Összesen négy helyezést hoztunk haza, két elsőt és két harmadikat:

Borzsák Sarolta prezentáció III., Bérczi Ákos prezentáció III., Papp Zsombor Mátyás prezentáció I., Marschall Bence poszter I. hely.

Másnap, szombaton zajlottak a tudományos workshopok, amelyekre sajnos a csapat többsége nem tudott jelentkezni. Két foglalkozáson vettünk részt. Az egyik tudományos publikációk írásához adott tanácsokat, a másikon pedig olyan technikákat beszéltünk meg, amelyek segítségével a civilizációtól távol, eszközök nélkül háríthatunk el életveszélyt. Mind a kettő érdekes és hasznos volt. Összességében az egész konferencia meglepően színvonalas volt mind tudományosan, mind a szervezés tekintetében. Az estét közösségi programon töltöttük Coimbra szívében. Másnap délelőtt visszautaztunk Lisszabonba, megnéztük a város nevezetességeit és a naplementét egy kedvelt kilátóhelyről. Reggel kalandos úton jutottunk el a reptérre, ahonnét hazautaztunk.

Üdvözlettel:
Bérczi Ákos
Borzsák Sarolta
Kapornai Brigitta
Papp Zsombor Mátyás
Vattay Borbála
Marschall Bence