Prodigy Program a TDK-hallgatók gyakorlati tudományos képzéséért, 2014. május 10-11.

2014. 05. 20.

2014. május 10-11-én került megrendezésre a Mercure Budapest Buda Hotelben az a szakmai program, melyen TDK-hallgatók mellet PhD-hallgatók vettek részt.

Az esemény az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) Nemzeti Tehetség Program támogatásával jöhetett létre.

A program letöltlése

Egy hallgató beszámolója:

A "PROgram a DIákkörös hallgató GYakorlati tudományos képzéséért" (PRODIGY) maradandó élményt nyújtott számomra. Dr. Blázovics Anna személye biztosította, hogy a májusban 10-11. között megrendezett két napos workshop-on olyan gyakorlati tudást sajátíthassunk el a tudományos kutatások terén, amely elősegíti tudományos érdeklődésünket és kutatásainkat. 

A Semmelweis Kutató - Elitegyetem, mint Magyarországon a legnagyobb egészségügyi oktatás végző intézmény, fő célja a hallgatók oktatása, hogy helyt tudjanak állni később a klinikumban. Azonban vannak olyan hallgatók -mint jó magam is- akik az oktatás, gyógyítás, kutatás hármas egységből a kutatás iránt érdeklődnek főkként. Egyetemünkön a klinikai orientáció miatt azonban korlátozott lehetőségek vannak a kutatással kapcsolatos ismeretek elsajátítására. Annak ellenére, hogy több rangos, nemzetközileg is elismert kutatócsoport működik az egyetemen, nincs igazából lehetőség elsajátítani a magas szintű kutatásokhoz szükséges ismereteket. 
A egyetem Tudományos Diákköre által megszervezett PRODIGY továbbképzésen viszont erre lehetőségünk volt. Dr. Blázovics Anna, aki maga is széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a kutatások terén, végig vezetett minket egészen a tudományos kérdésfeltevéstől a tudományos publikáció írásig. A workshop alatt a Tanárnő gyakorlatias szempontból mutatta be az igényes tudományos munka alapjait. Saját történetei segítségével szemléletessé és érthetővé tette a publikáció írás során felmerülő problémákat, és interaktív módon saját magunk is kipróbálhattuk retorikai képességeinket. Összességében úgy gondolom, hogy ezzel a továbbképzéssel olyan gyakorlatias tudásra tettünk szert, amely elősegíti további kutatási tevékenységünket. Ebben a két napban lehetőséget kaptunk arra, hogy egy nemzetközileg elismert tudóstól, első kézből kapjunk meg a magas színvonalú tudományos munkához szükséges ismereteket. Remélem, hogy később is lesz lehetőségünk ilyen típusú továbbképzésen részt vennünk, hogy mi is elődeink nyomdokaiba léphessünk.

Kolossváry Márton

SE ÁOK V. évf.