ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ A VORONYEZSI NEMZETKÖZI TDK-KONFERENCIÁRÓL

2018. 04. 26.

A Semmelweis Egyetem ötfős delegációja nagy sikerrel vett részt a voronyezsi nemzetközi TDK-konferencián: két 3., két 2. és egy 1. díjat nyertek el.
Élménybeszámolójukat alább olvashatják.

Sikereikhez szívből gratulálunk!

Április 19-én, csütörtökön ötfős delegáció indult útnak Oroszországba (Jakab Anna, Latin Viktória, Nagy Tamás, Szabó Liliána és Szvath Petra), Prof. Dr. Varga Gábor kíséretével, a Semmelweis Egyetem képviseletében az oroszországi Voronyezs városába, hogy előadásaival képviselje az Egyetemet a XIV. Burdenko Research Conference keretein belül. Egy moszkvai repülőátszállással egész nap úton voltunk, este 8 óra körül landoltunk Voronyezsben. Április ellenére szokatlanul hűvös idő várt bennünket, ám a vendéglátóink ezt ellensúlyozva, meleg fogadtatásban részesítettek. Első este a késői időpont miatt a szállás elfoglalása volt a legfőbb program: bemutatkoztunk a kollégium vezetőjének, és az egyetemi hallgatókból álló önkéntes kísérőink elvittek bennünket vacsorázni, így már érkezéskor alkalmunk volt felfedezni kicsit a várost és megismerkedni vendéglátóinkkal.

A második napon délelőtt, egy kiadós reggelit követően, 10 órakor a Voronyezsi N. N. Burdenko Állami Orvosi Egyetemen részt vehettünk a Konferencia megnyitóján, ami meglepően színvonalas volt. Már az első pillanatban érezhető volt, hogy az orosz kollégák számára kiemelten fontos az esemény: a regionális televízió tudósított az eseményről, bemutatkozhattunk az Egyetem vezetőségénék, és kiemelt helyen tekinthettük meg a megnyitó ünnepséget. Ezt követően 12 órától került sor az angol nyelvű szekcióra, ahol mi is helyet kaptunk. A szekcióban rajtunk kívül a kínai delegáció 4 tagja, valamint 4 orosz hallgató vett részt. Örömmel töltött el bennünket, hogy mindannyiunk előadása után számos kérdést kaptunk és érdekes tapasztalat volt megismerni a kínai és orosz kollégák szakmai eredményeit is.

Az ebédet követően a péntek délután a szakmai élményszerzés jegyében telt: megtekinthettük az Egyetem két saját múzeumát: az űrkutatás és az orvostudomány kapcsolatáról, valamint a helyi orvostörténeti tárlatot is végignézhettük. Ezek után körbevezettek bennünket az Egyetem Virtuális Klinikáján, ahol a szimulációs oktatás helyi perspektívái tárultak fel előttünk. Délután 6 órától részt vettünk a Konferencia záróeseményén és díjkiosztóján. A hazai gyakorlattal ellentétben itt a díjak átadásán túl fontos szerepet kapott a szórakoztatás, zenés, táncos és színművészeti előadásokkal, sőt, divatbemutatóval is kiegészült a műsor. Rendkívül örömteli volt számunkra hogy a magyar delegáció minden tagja helyezést ért el: Latin Viktória és Szvath Petra III., Jakab Anna és Nagy Tamás II. és Szabó Liliána I. helyezést ért el. Az estét a kísérőinkkel egy amerikai stílusú étteremben töltöttük, megünnepelve a kiváló eredményt és feltéve a koronát az első, közösen eltöltött napra.

A szombati nap a kapcsolatépítés és a városnézés jegyében telt. Délelőtt meghallgathattuk dr. Varga Gábor és a Sztomatológiai Tanszék orosz professzorának előadását, amit kerekasztal-beszélgetés követett. Az orosz kollégák érdekfeszítő témafelvetésekkel készültek a számukra legfontosabb egészségügyi vitatémákkal kapcsolatban, melyek kapcsán számos észrevétel született a közös gondolkodás során. Az ebédet követően megtekinthettük Voronyezs nevezetességeit: egy keleti ortodox monostort, a Voronyezs folyó régi kikötőjét, valamint a város fontosabb épületeit, parkjait. (Egyik legizgalmasabb élményünk a „Hűséges Kutya” szobrához fűződött.) A délutáni pihenés után fáradhatatlan kísérőink elkalauzoltak a helyi csokoládéüzletbe, ahol igazi orosz finomságokkal örvendeztettük meg magunkat, és ajándékokat is vásárolhattunk.

A vasárnapi induláskor mindannyian kissé fájó szívvel váltunk el, hiszen főként a hallgatókkal igazán szoros kapcsolatokra tettünk szert, még a rövid tartózkodás ellenére is. Őszintén reméljük, hogy a személyes és szakmai kapcsolatok megmaradnak a jövőben is, és lesz még alkalmunk találkozni, akár Voronyezsben, akár Budapesten.

Üdvözlettel:

Jakab Anna
Latin Viktória
Nagy Tamás
Szabó Liliána
Szvath Petra